"A Láthatatlan Kiállítás különleges, interaktív utazás egy láthatatlan világba, ahol teljes sötétségben próbálhatsz meg eligazodni csupán a tapintás, a hangok és az illatok nyomán.

Ha eljössz, te is megértheted majd, milyen érzés az egyik legtöbb információt adó érzékszerved, a látásod nélkül élni, és hogyan erősödnek fel egyéb érzékeid.

Bízz vakon!

Ezen a kiállításon vakok vagy látássérültek kísérnek el egy olyan útra, amely megváltoztatja eddigi gondolkodásod, hozzáállásod."

 

Az Öveges József Szakkollégium keretében megszervezésre kerül egy érzékenyítő tréning. A Szakkollégistáknak lehetőségük nyílik látássérült emberekkel való megismerkedésre, valamint annak "átélésére", hogy milyen a vakok vagy látássérültek élete.

A vírushelyzetre való tekintettel "Házhoz jön a Láthatatlan Kiállítás", vagyis a kecskeméti Neumann János Egyetem GAMF karának aulájában kerül megrendezésre a program.

 

NTP-SZKOLL-20-0037

Az esemény a Nemzeti Tehetség Program „Fejlődjünk közösen!” a Neumann János Egyetem Öveges József Szakkollégiuma működésének támogatása pályázat keretein belül valósult meg.

"Nagyon jó és érdekes volt más “szemszögből” látni a világot és olyan emberekkel beszélni, akik a saját tapasztalataikat mesélték el és nem csak a “szokásos” dolgokat mondták el. A vak játékokat kipróbálni elsőre jó, később zavaró volt. Összességében érdekes program volt, örülök, hogy részt vehettem rajta." 

- Levi -

"Pár éve már egyszer részt vettem Láthatatlan Kiállításon, de az élményt sikerült most is s szervezőknek hasonlóan átadni, mint akkor, még annak ellenére is, hogy a vírushelyzet miatt most ők jöttek hozzánk. Nem is igazán gondoltam bele, milyen szerencsés vagyok tulajdonképpen csak szimplán azzal, "látok", de akikkel a kiállításon találkoztunk, bemutatták nekünk, hogy annak ellenére is élhetünk teljes életet, ha valami okból elveszítettük ezt a képességünket."

- Dorci -

"Nagyon tetszett a program, főleg a botorkálás és az írás gyakorlás. Ezeken kívül, hogy lehetőségünk volt beszélgetni olyan emberekkel is, akik így élik a mindennapjaikat és betekintést kaphattunk, hogy hogyan élnek, milyen nehézségekkel jár a vakság."

- Tamás -

"Nagyon jól éreztem magam, különösen tetszett, hogy nem csak a szakkollégisták mutattak érdeklődést a vakok élete iránt, hanem a Kiállítás munkatársai is a Szakkollégium felé, így a program végére egy kötetlen, jó hangulatú beszélgetés alalult ki. Tetszett, hogy tényleg bármit kérdezhettünk, kaptunk rá választ, nem volt se rossz kérdés, se tabu téma. Annak ellenére, hogy nem a szokásos kiállítás volt, hanem "házhoz jött", megvolt az az élmény, amit már Budapesten, a kiállítóteremben is tapasztaltam korábban."

- Csenge -

"Nekem is nagyon tetszett ez a program, főleg az írás gyakorlás és Misi. Egy életre szóló élmény volt és nagyon köszönöm."

- Lili -

"Nekem is nagyon tetszett. Jó volt ez a kis betekintés arról, hogy milyen lenne így élni, meg tapasztalatokat szerezni arról, hogy lehet az ilyen embereknek segiteni. Illetve, ha esetleg lesz olyan, hogy innen lehet majd felmenni a teljes kiállítást megnézni szívesen csatlakozom majd."

- Benjámin -

"Nagyon tanulságos volt a mai nap számunkra. Úgy gondolom, hogy mindenki nevében mondhatom, hogy szerintem a mai nap után megtanultuk, hogy az olyan alapvető dolgokért is, mint a látás, hálásnak kell lennünk, és nem pedig természetes dologként kell tekinteni rá. Rettentően érdekes volt a köznapi tevékenységeket más szemszögből is megfigyelni, illetve hallani előadóinktól."

- Geri -

"Nagyon tetszett nekem a láthatatlan kiállítás. Sokmindent megtudtam, mint például hogyan tudok segíteni a látássérülteknek, hogyan kommunikáljak velük. A Braille-írás rendszer megismerése és az őket segítő eszközök, alkalmazások bemutatása is érdekes volt."

- Tomi -

"Nekem is nagyon tetszett. Nagyon másra gondoltam, sokkal jobb volt így, ahogy alakult. Klasszak voltak a feladatok. Szuper a Braille írás."

- Antal -

"Nagyon tetszett, teljesen új látásmódot adott nekem a vak emberekkel való "együttélésről". Például hogyan kell, és mikor segíteni, magyarázni, stb..."

- Ákos -

"Tanulságos volt. Megmutatta, hogy hogyan viszonyuljunk a látássérült emberekhez, illetve, hogyan reagáljunk le egy-egy ilyen valóéletbeli szituációt. Amit én megértettem, hogy rengeteget segített a technológia fejlődése nekik is, de még mindig akadnak nehézségek. Olyan kérdések lettek feszegetve, illetve problémákat mondtak el nekünk, amiket nem lehet kibeszélni egy ilyen 2-3 órás esemény keretében."

- Jani -